Igiena corporala este un obicei esential ce face parte din rutina zilnica, iar produsele de ingrijire devin din ce in ce mai variate si specific directionate sa raspunda nevoilor de igiena individuale.

Si pentru ca sapunurile si gelurile de dus sunt cele mai comune produse folosite pentru a mentine pielea curata si plina de prospetime, este foarte importanta atentia oferita ingredientelor ce intra in contact direct cu stratul de suprafata al epidermei.

Desi multe dintre aceste produse contin chimicale care, in general, sunt tolerate de piele, exista totusi anumite substante care pot provoca reactii alergice si afectiuni grave ale tegumentului.

Dintre acestea, cele mai des utilizate componente cu potential nociv sunt:

  • Parfumul - aparent este un ingredient inofensiv care ajuta doar la personalizarea mirosului gelurilor de dus. Totusi, includerea acestuia pe eticheta unui produs poate fi inselatoare deoarece este acceptabila folosirea acestei denumiri, indiferent de cat de multe chimicale au fost folosite pentru a crea acel miros specific. Adesea, este nevoie de zeci si chiar sute de substante chimice pentru a produce parfumul unui gel de dus, iar unele dintre ingrediente pot cauza iritatii ale pielii, migrene sau ameteli.

  • Dietanolamina (DEA) - se regaseste adesea in componenta sapunurilor si gelurilor de dus, fiind absorbita cu usurinta de piele. Aceasta este adesea combinata cu nitrati pentru producerea de Nitrosodietanolamina (NDEA), un alt ingredient de baza al produselor de igiena corporala. NDEA este foarte cunoscut ca fiind un chimical cancerigen foarte puternic si este cel mai adesea asociat cu aparitia cancerului la rinichi si ficat.

  • Parabenii - sunt substante conservante comune in gelurile de dus si sapunuri. Cercetarile au descoperit ca exista o legatura stransa intre expunerea indelungata la parabeni si cancerul la san, din cauza ca acestia pot replica celulele de estrogen, determinand astfel un dezechilibru hormonal. In plus, acestea pot provoca toxicitate la nivelul sistemului nervos si iritatii severe ale pielii.

  • Propilenglicol - este un ingredient comun atat in gelurile de dus, cat si in alte produse precum antigelul, adezivi si vopseluri. Studiile au aratat ca exista o legatura intre propilenglicol si anumite afectiuni: dermatita, iritatii sau disfunctii ale ficatului si rinichilor.

  • Triclosan - este o substanta antibacteriana (pesticid) folosita adesea in geluri de dus pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor acumulate la nivelul pielii. Din cauza proprietatilor sale puternic antibacteriene, aceasta componenta afecteaza capacitatea organismului de a se apara in mod natural de germeni si virusuri. In plus, Triclosan poate determina schimbari in nivelul de estrogen al femeilor, iar acest dezechilibru duce la cresterea riscului aparitiei cancerului la san.

  • Formaldehida - este un ingredient foarte comun in componenta sampoanelor, gelurilor de dus si sapunurilor. Expunerea prelungita la formaldehida poate cauza probleme respiratorii, oboseala cronica, un ritm cardiac neregulat si migrene. In plus, aceasta substanta poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar, crescand vulnerabilitatea organismului in fata infectiilor bacteriene si virale.

  • Dioxan - este adesea considerat inofensiv deoarece este un derivat sintetic al cocosului, insa efectele acestuia asupra organismului pot fi foarte daunatoare. Dioxanul este o susbstanta cancerigena cu actiune toxica asupra sistemului nervos, ficatului, rinichilor si creierului.

Ingrijirea pe care o oferim corpului la exterior este la fel de importanta ca cea care vine din interior. Deci, se poate spune ca produsele de igiena, ca si cele de alimentatie indeplinesc un scop comun pentru organism: de a-l hrani si a-l mentine curat si sanatos.

Atentia pe care o acordam ingredientelor continute de aceste produse este foarte importanta deoarece intra in contact direct cu pielea si sunt absorbite mai departe la nivel celular. Astfel, informarea corecta in legatura cu substantele din componenta gelurilor de dus, sapunurilor si sampoanelor joaca un rol important in prevenirea si mentinerea unei pieli sanatoase si bine ingrijite.