Metodele de contraceptie sunt folosite de sute de ani, indeplinind un dublu rol: de prevenire a unei sarcini nedorite si in unele cazuri, de a opri transmiterea bolilor de natura sexuala.

Decizia asupra unei metode de contraceptie variaza de la o persoana la alta, in functie de nevoile acesteia, factorii fiziologici si chiar contextul social-demografic.

Procesul de decizie asupra produselor anticonceptionale trebuie intotdeauna precedat de o informare aprofundata in legatura cu proprietatile acestora, modul in care actioneaza, eficienta si efectele pe care le pot avea asupra organismului.

Dintre principalele metode de contraceptie, ca uzualitate si raspandire geografica, enumeram:

  • Prezervativul - cel mai popular mijloc de contraceptie. Acesta este foarte accesibil si in acelasi timp protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Dintre incovenientele asociate cu folosirea prezervativului se numara pericolul reactiilor alergice provocate de latex dar si atenuarea sensibilitatii in timpul contactului sexual. De asemenea, acestea contin spermicide care pot afecta mucoasa vaginala a femeilor sensibile.

  • Dietanolamina (DEA) - se regaseste adesea in componenta sapunurilor si gelurilor de dus, fiind absorbita cu usurinta de piele. Aceasta este adesea combinata cu nitrati pentru producerea de Nitrosodietanolamina (NDEA), un alt ingredient de baza al produselor de igiena corporala. NDEA este foarte cunoscut ca fiind un chimical cancerigen foarte puternic si este cel mai adesea asociat cu aparitia cancerului la rinichi si ficat.

  • Diafragma - eficienta acestei metode poate ajunge pana la 94%. Diafragma este o membrana elastica ce acopera cervixul si se fixeaza in capatul vaginului. Aceasta contine si spermicide, astfel ca opreste atat mecanic, cat si chimic inaintarea spermatozoizilor in uter. Aceasta ofera protectie doar impotriva sarcinilor nedorite, nu si impotriva bolilor sexuale.

  • Propilenglicol - este un ingredient comun atat in gelurile de dus, cat si in alte produse precum antigelul, adezivi si vopseluri. Studiile au aratat ca exista o legatura intre propilenglicol si anumite afectiuni: dermatita, iritatii sau disfunctii ale ficatului si rinichilor.

  • Contraceptia hormonala - Aceasta modalitate si-a crescut popularitatea in ultimii ani datorita adaptabilitatii acesteia la viata sexuala a femeilor si varietatii produselor: inelul contraceptiv, injectiile contraceptive, pilulele contraceptive, plasturii contraceptivi si implanturile contraceptive. Totusi, inaintea administrarii acestora, este necesara efectuarea unui consult medical si a unor teste hormonale deoarece acestea pot provoca dezechilibre la nivelul organismului, prezentand riscuri pentru sanatate.

  • Dispozitivul intrauterin - In ultimii ani, cercetatorii medicali au dezvoltat metode contraceptive hormonale destinate si barbatilor. Acestea se prezinta sub forma de progesteron injectabil si nu trebuie administrate zilnic. Totusi, aceste metode sunt inca in stadiul de cercetare din cauza anumitor efecte secundare mai grave ce apar in urma utilizarii acestui tip de contraceptie.

  • Contraceptia masculina - In ultimii ani, cercetatorii medicali au dezvoltat metode contraceptive hormonale destinate si barbatilor. Acestea se prezinta sub forma de progesteron injectabil si nu trebuie administrate zilnic. Totusi, aceste metode sunt inca in stadiul de cercetare din cauza anumitor efecte secundare mai grave ce apar in urma utilizarii acestui tip de contraceptie.

  • Contraceptia naturala - aceasta este o metoda foarte nesigura si consta fie in metoda calendarului, fie in ceea ce numim stiintific coitus interruptus. Acest tip de contraceptie nu prezinta siguranta nici de prevenire a bolilor cu transmitere sexuala, nici a sarcinii. Aceasta se intampla pentru ca spermatozoizii nu sunt opriti prin nicio modalitate mecanica sau chimica de a ajunge la ovul.

Ingrijirea pe care o oferim corpului la exterior este la fel de importanta ca cea care vine din interior. Deci, se poate spune ca produsele de igiena, ca si cele de alimentatie indeplinesc un scop comun pentru organism: de a-l hrani si a-l mentine curat si sanatos.

Contraceptia constituie o problema de mare interes pentru toate persoanele active sexual, tocmai de aceea informarea in legatura cu aceasta trebuie sa fie cat mai aprofundata, iar discutiile cat mai libere pentru a fi depasit statutul inutil de subiect tabu. Datorita varietatii acestor produse, este la indemana oricui gasirea celui care sa corespunda nevoilor individuale, care sa fie eficient, accesibil si sa nu afecteze starea de sanatate.