Igiena intima feminina ramane inca o tema tabu, in ciuda importantei majore pe care aceasta o are in ingrijirea si sanatatea oricarei femei. In contextul in care acest subiect este vast dezbatut de medicii specialisti, lipsa de informare in legatura cu acest obicei zilnic poate cauza grave probleme de sanatate si influenta in mod serios viata de cuplu.

Tocmai de aceea, stabilirea unor directii clare pentru ingrijirea intima este la fel de importanta ca demitizarea unor sfaturi preluate din surse nesigure, de obicei prin viu grai. Astfel, cele mai dezbatute si importante neclaritati legate de acest subiect sunt:

  • Servetelele umede sunt mai bune decat cele uscate - in fabricarea servetelelor umede se foloseste alcool, pentru protejarea zonei intime de bacterii si germeni. Insa, acesta determina sterilizarea aproape integrala a acestei zone, ceea ce inseamna ca si flora bacteriana benefica este afectata. Aceasta inseamna vulnerabilizarea zonei intime in fata bacteriilor si distrugerea barierei protectoare pe care vaginul o asigura in mod natural. Desi exista servetele umede cu PH neutru, acestea sunt totusi impregnate cu solutii specifice, care in mod involuntar pot determina un dezechilibru al mediului usor acid al zonei intime. De aceea, servetelele uscate, fara parfum, sunt in general mai sigure decat cele umede.

  • Toaleta externa se face o data pe zi - igiena externa se realizeaza in general de doua ori pe zi, folosind un gel sau sapun creat special pentru zona intima si un prosop din bumbac. Spalaturile externe nu trebuie sa fie foarte dese deoarece pot provoca un dezechilibru al florei vaginale, crescand predispozitia aparitiilor infectiilor precum candidoza. Totusi, in timpul menstruatiei, spalaturile in zona intima trebuie sa fie mai frecvente: de 3-4 ori pe zi, pentru prevenirea depunerilor bacteriene.

  • Spalaturile vaginale se fac zilnic - vaginul este un organ complex care are propriul sistem de curatare din interior, cu ajutorul secretiilor. Tocmai de aceea, spalaturile vaginale sunt rar indicate, de regula la recomandarea unui medic specialist. Motivul pentru aceasta este ca toaleta interna frecventa schimba ph-ul florei vaginale si favorizeaza aparitia bolilor.

  • Spalaturile vaginale cu bicarbonat de sodiu au un rol benefic datorita proprietatilor dezinfectante - desi irigatiile cu bicarbonat de sodiu au efectul cel mai putin agresiv asupra zonei intime, acestea distrug stratul protector pe care secretiile vaginale il asigura in mod natural. De aceea, spalaturile vaginale fie ele cu bicarbonat de sodiu sau ceaiuri, nu sunt recomandate decat in cazuri foarte rare, optiunea mai buna este folosirea produselor specific destinate igienei intime.

  • Folosirea absorbantelor zilnice scade riscul infectiilor - desi acestea mentin lenjeria curata, ele nu asigura protectie impotriva acumularii bacteriilor si deci a aparitiei infectiilor. Totusi, pentru a pastra sanatatea si prospetimea zonei intime, este foarte importanta alegerea lenjeriei de bumbac, in detrimentul celei din material sintetic. Acestea din urma impiedica evaporarea transpiratiei si secretiilor, de aceea umiditatea acumulata poate provoca mirosuri neplacute dar si dezvoltarea unor agenti patogeni precum ciuperci sau paraziti.

Cunoasterea propriului corp precum si informarea corecta constituie pasi importanti in asigurarea unei igiene intime corespunzatoare. Este important de tinut minte faptul ca fiecare femeie are un tipar propriu de ingrijire ce depinde de modul in care propriul corp functioneaza, de stilul de viata, dar si de produsele pe care aceasta le foloseste. Independent de acesti factori, conditiile standard de igiena trebuie respectate in mod constant, deoarece acestea reprezinta reguli de baza pentru mentinerea sanatatii zonei intime.