Igiena personala reprezinta pasul esential in mentinerea unei stari de sanatate optime. Iar in cazul zonei intime, ingrijirea merita o atentie deosebita prin selectarea produselor special create in acest scop, dar si utilizarea corecta a acestora.

Produsele destinate zonei intime trebuie sa asigure in primul rand mentinerea echilibrului natural, astfel incat sa nu apara modificari la nivelul pH-ului usor acid al florei vaginale.

Destabilizari ale pH-ului pot determina scaderea imunitatii mediului intim si deci aparitia infectiilor genitale. Tocmai pentru a preveni neplacerile cauzate de acestea, includerea produselor de ingrijire a zonei genitale joaca un rol esential, in special tinand cont de faptul ca sapunurile de toaleta sau gelurile de dus obisnuite sunt total nerecomandate in astfel de cazuri.

Pentru mentinerea unei igiene intime corespunzatoare, sunt recomandate dusurile zilnice, maximum de doua ori pe zi, cu apa calda.

O alta modalitate de a mentine prospetimea si ingrijirea sunt servetelele intime, insa utilizarea acestora nu trebuie sa devina un substituent pentru dusuri.

Un lucru important de care trebuie sa tinem cont in alegerea servetelelor destinate igienei intime, este ca trebuie sa aiba un pH neutru pentru a nu provoca dezechilibre ale florei din zona vaginala. De asemenea, oricat de importanta este prospetimea si mirosul placut, produsele care contin parfum trebuie evitate, deoarece determina aparitia iritatiilor, a senzatiilor de mancarime sau chiar a eruptiilor.

In plus, servetelele cu proprietati antibacteriene nu sunt nici ele recomandate pentru ca au o concentratie foarte puternica de substante care distrug germenii. Acestea vor distruge atat bacteriile benefice, cat si pe cele daunatoare, de la nivelul florei vaginale. Astfel, stratul protector natural este indepartat, iar zona intima devine mult mai predispusa infectiilor.

Folosirea servetelelor intime nu trebuie sa impacteze in nici un mod atributiile specifice zonei vaginale, precum pH-ul sau flora bacteriana, singurul rol al acestora trebuie sa fie acela de a actiona in mod delicat pentru a curata si reda prospetimea zonei intime .

Astfel, utilizarea acestora are propriile sale avantaje:

  • pot fi folosite in orice moment al zilei

  • sunt recomandate atat in timpul menstruatiei, cat si la menopauza, in perioada anterioara pubertatii, in timpul sarcinii si dupa nastere.

  • elimina senzatiile de disconfort si mirosurile dezagreabile in mod rapid

  • specialistii recomanda folosirea acestora dupa actul sexual sau dupa activitati sportive intense

Un plus de atentie in selectarea servetelelor intime joaca un rol deosebit in asigurarea unei igiene corespunzatoare, prevenirea infectiilor si, la fel de important, in mentinerea unei stari de bine in fiecare zi!