Delicatetea este un atribut unic, pe care orice femeie trebuie sa-l cultive prin atentia si timpul pe care il acorda ingrijirii intregului corp. Esenta feminitatii inseamna fara indoiala o igiena intima corespunzatoare, care sa asigure starea de bine in propria piele. In acest proces, un rol determinant il joaca cunoasterea propriului corp, utilizarea produselor care sa actioneze delicat, dar eficient si in special, rolul pe care fiecare obicei de ingrijire il are.

Un obicei pe care femeile adesea il includ in ritualul de igiena intima, il reprezinta spalaturile vaginale. Acestea se refera la procesul de curatare a vaginului cu ajutorul apei, infuziilor sau a unor solutii speciale.

Mituri despre spalaturile vaginale

Vaginul este un organ foarte complex, care are propriul sistem de curatare prin intermediul secretiilor mucoase. Acestea indeplinesc un dublu rol: atat de igienizare, cat si de protectie a florei vaginale.

O modalitate esentiala prin care femeile pot ajuta mentinerea acestui rol sunt dusurile cu apa calda si folosirea unor produse special destinate zonei intime, care sa nu aiba parfum sau alte componente ce pot provoca iritatii.

Totusi, multe dintre acestea aleg sa foloseasca si dusurile vaginale. Motivele acestei optiuni sunt adesea corelate cu mituri si informatii eronate, dintre care:

  • Ajuta la evitarea sarcinii sau infectiilor – spalaturile vaginale nu indeplinesc rol contraceptiv si nu pot proteja organismul de instalarea infectiilor

  • Pot fi clatite resturi de sange menstrual ce raman la sfarsitul menstruatiei – vaginul indeplineste acest rol in mod natural, astfel incat spalaturile aditionale nu sunt necesare. De asemenea, in aceasta perioada, zona intima este mult mai vulnerabila, iar spalaturile pot schimba echilibrul bacterian si favoriza infectiile.

  • Diminueaza mirosurile din zona intima – mirosurile neobisnuite pot fi semnalul unei infectii sau al unui dezechilibru grav al florei vaginale, caz in care spalaturile pot determina aparitia unor complicatii.

Cat de sanatoase sunt dusurile vaginale?

Specialistii nu recomanda spalaturile vaginale ca modalitate de ingrjire a zonei intime, cu exceptia cazurilor in care, in urma unui consult medical, acestea sunt propuse ca metoda de terapie adjuvanta.

Motivele pentru care acest procedeu de igiena trebuie evitat sunt foarte variate:

  • Schimba echilibrul delicat al florei vaginale si modifica pH-ul usor acid al zonei genitale, ceea ce creste vulnerabilitatea in fata infectiilor

  • In timpul dusurilor vaginale, pot fi introduse bacterii care se raspandesc apoi cu usurinta in uter, colul uterin si trompele uterine. /p>

  • Femeile care isi fac spalaturi vaginale in mod frecvent ( o data pe saptamana) isi reduc semnificativ sansele de a ramane insarcinate: cu 50% in cazul femeilor cu varste cuprinse intre 18-24 de ani si cu 30% in cazul celor de 25-29 de ani

    Cercetarile au demonstrat ca predispozitiile la anumite infectii precum vaginita bacteriana, candidoza sau boala inflamatorie pelvina sunt strans corelate cu dusurile vaginale, crescand riscul acestora cu pana la 35%

Cunoasterea propriului corp precum si informarea corecta constituie pasi importanti in asigurarea unei igiene intime corespunzatoare. Aceasta te poate proteja in fata problemelor strict femine precum infertilitatea sau infectiile vaginale, astfel incat tu sa fii intotdeauna zambitoare si sigura pe tine!