Se spune ca 3 din 4 femei sufera de candidoza, iar multe dintre acestea vor experimenta aceasta boala de mai multe ori intr-un interval de timp relativ scurt.

Candidoza este o infectie vaginala, caracterizata prin iritatie vaginala, mancarime intense, scurgeri vaginale neobisnuite, dar si o senzatie de arsura in zona genitala destul de puternica la contact sexual si la urinat.

De obicei, candidoza este rezultatul unui dezechilibru bacterian la nivelul vaginului. Candida este o ciuperca care exista deja in aceasta zona, dar care este tinuta sub control de bacteriile bune ale organismului. Dezechilibrul poate fi produs din cauza tratamentelor cu antibiotice, a unui sistem imunitar slabit sau interventiilor din exterior, cum ar fi spalaturile vaginale.

Desi ciuperca poate fi raspandita prin contact sexual, aceasta infectie fungica nu este considerata o boala cu transmitere sexual si nu se va manifesta decat daca partenerul are imunitatea scazuta sau prezinta alti factori care ajuta la producerea afectiunii.

Tratarea candidozei

In cazul candidozei vaginale, pot fi folosite medicamente antifungice, care sunt administrate timp de 3-6 zile, in functie de complexitatea bolii. Cand simptomele sunt mai severe,cel mai probabil va fi necesar tratamentul indelungat. Printre medicamentele recomandate pentru tratarea candidozei se numara: ovulele care sunt introduse in vagin cu ajutorul unui aplicator, crema aplicata in zona infectata si comprimate antifungice care se administreaza oral.

Ovulele sunt cele mai eficiente in tratarea candidozei, studiile spun ca 8 din 10 femei sunt tratate cu succes prin aceasta metoda.

Terapii complementare

Unele femei prefera sa foloseasca terapii complementare in tratarea candidozei, dar acestea sunt recomandate numai in cazul in care afectiunea nu este severa. Remedii ajutatoare pentru candidoza constau in bai locale in zona genitala cu ceai de musetel, pelin, galbenele, sunatoare, cu gel din arbore de ceai diluat sau iaurt simplu. Tratarea cu iaurt nu dauneaza, dar nu exista dovezi clare ca acesta poate fi un tratament principal.

Daca folositi iaurt simplu, o metoda ar fi sa ungeti direct vulva pentru estomparea disconfortului provocat de candidoza si apoi sa-l introduceti in vagin. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este de a inmuia un tampon in iaurt si de a-l introduce in vagin, cu ajutorul unui aplicator. Tamponul trebuie scos dupa o ora.

In cazul in care sunteti diagnosticati cu aceasta afectiune destul de des, atunci este necesar un tratament eficient si de lunga durata, la recomandarea medicului specialist.

Prevenirea candidozei

Sistemul imunitar joaca un rol important in evitarea (re)aparitiei candidozei. Daca imunitatea este scazuta, atunci exista mai multe sanse ca organismul sa formeze un dezechilibru si sa produca aceasta infectie.

Este benefic sa purtati lenjerie din bumbac, pantaloni care nu sunt foarte stramti, iar daca transpirati foarte mult, ar trebui sa va schimbati lenjeria intr-un timp scurt, la fel si in cazul unui costum de baie ud. Umezeala pe care acestea o pastreaza in zona intima este principalul factor care va stimula dezvoltarea candidozei. De asemenea, nu folositi produse de igiena parfumate in zona genitala pentru ca perturba flora naturala a vaginului.